Att förbereda sig för värnplikt

Förord: Sommarens inryck närmar sig. Och många som hoppas att få göra värnplikten under 2023 har redan börjat söka efter information. Att genomföra militär grundutbildning är en stor omställning i livet. För dem som ska rycka in för värnplikt vid något av Försvarsmaktens förband är det alltså dags att förbereda sig mentalt och fysiskt. Fanjunkare Kivi vid Norrbottens regemente ger här några råd till dig som snart ska bli soldat.

Grattis! Du ska få göra värnplikten! Detta innebär en stor omställning från ditt civila liv och det kan kännas nervöst, roligt och hemskt, samtidigt. Eftersom vi har värnplikt i Sverige är det heller inte jätteviktigt vad exakt du tycker om att rycka in, nyckelordet är nämligen ”plikt” – det är inte frivilligt. Vissa vill rycka in och vissa vill inte. Så är det.

Soldater från Upplands Flygflottilj förbereder eldöverfall.

Det kommer att vara jobbigt, det kommer att vara både kul och tråkigt – och du kommer att klara det.

Du kommer uppleva första tiden som kaosartad, detta beror till stor del på att allt är nytt men också på grund av att du behöver lära dig många saker på ganska kort tid. Kom ihåg att andas. Många har gjort det du gör och även befälen har varit nyinryckta soldater någon gång i sina liv. Vi vet vad vi utsätter dig för. Vi gör det för att bygga upp dig. Var beredd på att du inte får använda din mobiltelefon när du är i tjänst, eftersom du behöver fokusera på utbildningen.

Nedan följer några tips som kan hjälpa dig på vägen för att göra ditt inryck lite lättare.

1. Innan ditt inryck: Börja träna. I början kommer du att stå och gå mycket. Är du ovan med detta kommer du få ont i fötter och rygg. Det är inte farligt. Försvarsmakten har en app som heter FMTK och via denna länk hittar du fler tips.

Det viktigaste i träningen inför inryck är INTE att öka ditt personbästa i bänkpress utan att bygga upp din kondition, din bålmuskulatur och din vana i att gå/springa. Marschträning i kängor är guld värt. Börja utan ryggsäck, bygg därefter upp distansen och lägg på vikt i ryggsäcken. Kom ihåg att det tar lång tid (minst 6 månader) att bygga upp leder och ligament. Öka inte belastningen för fort, även om du känner dig stark.

2. Nedan följer några saker som kan vara bra att ha med sig hemifrån – men kom ihåg att fråga dina befäl vad du får använda av det du tar med dig. Följande är endast baserat på mitt erfarenhetsvärde:

⁃ Multiverktyg – Leatherman eller Gerber.

⁃ Armbandsklocka, en billig Casio är fullt tillräckligt.

⁃ Pannlampa med möjlighet att tända rött ljus.

⁃ Fingerborg (du kommer att sy en del i början).

⁃ Nagelklippare.

⁃ Hårsnoddar i neutral färg om du har långt hår.

⁃ Zip-lock påsar på ca 1 liter.

⁃ Hygienartiklar (tandborste, tandkräm, duschschampo/tvål, rakhyvlar/-maskin).

⁃ Egna träningsskor för löpning.

⁃ Eventuellt egna kängor – men kom ihåg att fråga dina befäl om du får använda dessa.

Sakerna du tar med dig bör få plats i en 30 liters ryggsäck eller i en mindre väska (tänk handbagage på flygplan). Kom ihåg att ta med dig giltig legitimation.

3. Gå ut i skogen, sov en natt i tält, gå hem. Ta med dig en kompis om det känns ovant! Att ha sovit utomhus i tält med liggunderlag och sovsäck är (tyvärr) en ganska ovanlig sak för ungdomar idag. Har du gjort det innan du rycker in så vet du ju att du klarar dom sakerna. Får du här också in momenten att laga mat på ett friluftskök, göra upp eld och gå på toaletten i naturen har du avverkat ytterligare några saker som kan kännas ovana. Kom ihåg att ta med dig ditt skräp hem, vi lämnar aldrig skräp i naturen.

4. Läs på om det militära livet, kolla videor på Youtube om det förband du ska till. Det är ingen som förväntar sig att du vet vad PEDARS är, vad givakt och manöver betyder eller att du kan alla delar till AK5C/D i början. Men genom att läsa på inför utbildningen kommer du lättare att kunna sätta saker i sammanhang när du upplever dom första gången. Detta kan underlätta för hjärnan när den går på högvarv i början.

Avslutningsvis:

Befälen gör det dom gör för att lära er saker. Ni är ett kollektiv och laget är viktigare än jaget. Ge kamraten i logementet en highfive innan ni går och lägger er, ta hand om dina fötter (befälen kommer lära er hur man gör) och ha alltid med dig en extra tampong och/eller någon meter toalettpapper förpackat i en plastpåse i din benficka.

När det blir jobbigt, titta personen bredvid dig i ögonen, flina och kom ihåg; ge inte upp – det är aldrig värt att ge upp.

Fanjunkare Kalle Kivi

Norrbottens regemente I19