Så lätt är det att kartlägga svenska militärer

Prolog.

Någonstans i Sverige genomförs en beredskapsövning som försvarsmakten annonserar på öppna medier. Övningen är en reaktion på det allvarliga omvärldsläget i europa och många olika förband deltar.
På en helt annan plats i Sverige sitter en väldigt uttråkad person med ont uppsåt.

Planen är simpel. Med hjälp av en falsk tinderprofil samla information om den utlysta beredskapsövningen.

Del 1. 

Det första jag måste göra är att komma fram till ett par bra spaningsfrågor.

 1. Vilka förband deltar i övningen?
 2. Vilka specifika förmågor deltar i övningen?
 3. Vilken geografisk position har förbanden förlagt sig på?
 4. Hur många av de ovanstående frågorna kan jag svara på utan att lämna min mammas källare?

Spaningsfrågorna är simpla men just nu har jag inget intresse av att gå djupare. Hur ska vi gå tillväga för att svara på dessa frågor då?

Försvarsmakten tillgodoser några av människans grundläggande behov:

 • Matㅤ✅(isch)
 • Sömn ✅(isch)
 • Våld  ✅(plenty)
 • Sex  ❌

Med den informationen så kan vi förutse att vi kommer möta större framgång om vi skapar ett catfishing konto på tinder än om vi skapar en foodora profil. Let’s get to work.

Vi behöver en vacker kvinna som representerar oss under kvällen. Jag använder sökmotorn duckduckgo och söker på “Sexy russian woman”. Jag letar efter en bild på en kvinna som inte skriker modell och ser sedan till att det finns mer än en bild på henne så vi kan försöka skapa en så trovärdig profil som möjligt. När jag hittat min representant slänger jag in henne i photoshop och ändrar hennes hårfärg och speglar bilden för att undvika att bli avslöjad alldeles för enkelt via en omvänd bildsökning.

I profilen skriver jag något halvt spännande. Något i stil med “Jag vinner över dej i mariocart🙈”. Detta lär dra bort misstankarna om att jag är en bot för en bot stavar inte fel. Felskrivningar provocerar också män till att söka kontakt för att rätta mig.

Åldern på profilen sätter jag till 25 i syfte att fånga intresset av så många som möjligt i min målgrupp.

Nu är vi snart klara. Profilen är klar men det saknas en väsentlig funktion. Vi måste betala för Tinder Gold. Och det av flera anledningar. 

 1. Du kan filtrera och se profilerna på personer som redan svept höger på din profil.
 2. Du har oändligt med svep.
 3. Du kan välja utgångspunkt för svepande. Alternativet till detta är att spoofa din gps på mobilen men jag finner tinder Gold i sin helhet som ett relativt billigt och effektivt paket för mitt ändamål.

Nu sätter jag utgångspunkten till det geografiska området som försvarsmakten redan annonserat ut i media och så väntar vi.

Del 2.

På cirka tio minuter så har våran profil fått 2000+ likes. Nu är det dags att börja sålla ut profilerna och leta efter hårda män i uniform.

Efter allt det arbetet är klart så har vi ett smörgåsbord av personal från olika förband.

Just här i artikeln är jag väldigt sugen på att dela med mig av profilerna jag jag matchat med men med risk för att någon ska känna igen sig själv eller en kollega så skippar jag det denna gång. Ni får helt enkelt lita på det jag säger om profilerna.

Låt oss gå igenom informationen man kan få ut av profilerna.

Text i kursivt är maskad information.

Profil 1
En man med välansat skägg och frisyr. Beklädd i m90 öken och kroppsskydd. AK5 på bröstet.

Johan,  28.

Jobb: Specialistofficer på ett manöverförband förlagt i den västra militärregionen.

Bor i: Känd garnisonsort i västra militärregionen.

I biografin så beskrivs en helhylle man som aldrig gör något fel och som ser fram emot att skaffa barn och så delar han med sig av sitt instagramkonto som dessutom är en öppen profil.

Profil 2

En man med en snigel design balaklava som täcker hela huvudet förutom ögonen. Beklädd i snöblus och stridsväst 90 med en snigel design adminficka på bröstet. Ett stycke kulspruta 58 på axeln.

Lars, 21.

Bor i: Känd garnisonsort i norra militärregionen.

I biografin så beskrivs en man som vet att det tar tid att komma dit man vill.

Profil 3

En man som poserar framför en pansarterrängbil. Beklädd i en hederlig grön m/90.

Björn, 29.

Jobb: Officer, Försvarsmakten.

Bor i: Känd garnisonsort i mellersta Sverige.

I biografin så beskriver han sig själv som lång på ett lite subtilt sätt samt att han är en dålig förlorare.

Profil 4.

Ja, ni fattar grejen. Det tog mig lite över två timmar att skapa en tinderprofil samt samla ihop ca 40 tinderprofiler från grönklädd försvarsmaktspersonal i övningsområdet. Vissa profiler berättar mer än andra. Har jag tur så står det redan vilket förband personen jobbar på. Har jag extremt tur så står det till och med befattning. Vissa profiler ger inte mycket mer än en man i uniform men det materialet kan man alltid göra research på om man vill lägga sin tid och energi på det.

Del 3.

Vi går tillbaka till spaningsfrågorna:

 1. Vilka förband deltar i övningen?
  Med informationen som jag delger er i denna artikel så kan vi konstatera att minst tre förband från tre specifika regioner deltar.
 2. Vilka specifika förmågor deltar i övningen?
  Med information som jag delvis har maskat av uppenbara skäl så kan vi konstatera att förband med tunga fordon och eldkraft deltar. Likaså infanteriförband. Ett gott tecken är att jag inte med säkerhet kan peka ut specifika funktionsförband.
 3. Vilken geografisk position har förbanden förlagt sig på?
  Om vi utgår från den specifika geografiska punkten jag valt så befinner sig förbanden inom en radie på ca 25 kilometer.
 4. Hur många av de ovanstående frågorna kan jag svara på utan att lämna min mammas källare?
  Frågorna är ju inte särskilt svåra att svara på men jag behövde bara lämna källaren en gång för att fylla på min kyl med monster.

Allt som allt en lyckad liten OSINT operation. Absolut i lättaste laget men jag har bara börjat.

Epilog

Jag vill inte på något vis få någon att känna sig uthängd i och med denna text. Ni har inte gjort något fel. Jag har själv spatserat i uniform på tinder, hur ska man annars lyckas vara påfågeln med störst och vackrast fjädrar? Men jag vill belysa att om en uttråkad person får ut så mycket kollektiv information om försvarsmaktens känsliga verksamhet på grund av att ni vill utnyttja det faktum att många där ute tycker män i uniform är sexigt, tänk då vad en driven och ambitiös antagonist kommer komma fram till. Han kommer inte sluta lägga pusslet. Han saknar en ängel på axeln och kommer utnyttja era bilder och informationen ni bjuder på.

Vem gillar det du delar?

Med vänliga hälsningar 🐦@Antagonisten_