Tilly, 18, har levererat fordon till Ukrainas Armé

Förord: Blågula bilen grundades av Take Aanstoot och är en organisation som med hjälp av volontärer och donationer förser Ukrainas armé med fordon och förnödenheter. En av dessa volontärer är 18-åriga Tilly som precis kommit hem från en leverans av fordon till Ukraina.

Kan du inte börja med att introducera dig själv?

Jag heter Tilly Von Reis, är 18 år gammal och går fordonsprogrammet med inriktning mot lackering på Värmdö Tekniska Gymnasium

Du har precis kommit hem från en bilresa där du stöttat Blågula bilen med att leverera tre fordon till Ukraina. Vad gör Blågula för att hjälpa till i Ukraina och hur kom du i kontakt med dem?

Blågula bilen är en organisation som består av volontärer, där Blågula bilen samlar in pengar för att köpa förnödenheter till den ukrainska militären såsom sovsäckar, generatorer, bilar, ja, allt nödvändigt helt enkelt. 

Vi på skolan fick en förfrågan om vi kunde hjälpa till att camo-måla tre bilar till Ukraina och jag frågade hur bilarna tar sig till Ukraina och fick nys om att man kunde köra ner så länge man var myndig och har körkort. Så jag frågade min lärare om jag fick, han skickade frågan vidare där även han med rektor hängde på.

Skulle du kunna beskriva hur Blågula bilens process ser ut, från anskaffning till leverans?

Blågula bilen budar på bilar, det köps in förnödenheter och bilarna packas fulla, vissa som i vårt fall målas i camouflagemönster men andra är bara vanliga färger. Sedan delas bilarna ut till volontärer och därefter börjar resan ner till Ukraina.

Hur såg din resa ut?

Vi åkte färja från Nynäshamn till Gdansk, därifrån körde vi till ett hotell ungefär en timme ifrån gränsen, sen sov vi där och därefter åkte vi vidare till gränsen och in i Ukraina.

Väl i Ukraina åkte vi till Lviv och mötte upp militärerna som skulle ta emot bilarna, lämnar över nycklar och papper som behövs, tackar varandra sedan tog vi bussen till Krakow för att sen flyga hem.

Tre fordon lackerade av elever på Värmdö Tekniska Gymnasium. Foto: Privat

Vad för säkerhetsåtgärder genomförde ni under resans gång?

De säkerhetsåtgärder vi tog till var att vi inte fick lägga upp några inlägg live, utan med några timmars fördröjning så att vi inte visade vart vi var och när vi var där, sedan använder vi oss av signal inför resan, samt att vi följde en karta för att se att det inte skulle bli någon robotattack under tiden vi var där. Kartan vi använde var alerts.in.ua.

Vad fick du för intryck när ni reste i Ukraina?

Väl inne i Ukraina så fick jag fort intrycket av att vägarna var betydligt mycket sämre än i Polen, mycket gatubelysningar och hus som inte hade ström, väldigt sorgligt att se och jag blev väldigt rörd av att se hur det faktiskt såg ut med egna ögon. I Lviv var det bättre vägar, lite mer ström, men vissa gator var nedsläckta.

Har du känt av några osäkerheter hemma i Sverige efter resan?

Jag har inte känt någon som helst osäkerhet hemma i Sverige efter resan med Blågula bilen.

Hur kommer det se ut framöver för dig? Kommer du vara fortsatt involverad i någon sorts hjälp till Ukraina?

Jag vill absolut fortsätta hjälpa till och leverera förnödenheter och bilar till Ukraina, även hjälpa till att måla bilarna. Jag vill hjälpa på de sätten jag kan. När jag nu sett allt med egna ögon tändes en ännu större eld som brinner för att hjälpa till och göra allt för att göra det lättare för Ukraina och deras militär att ta sig igenom detta hemska krig.

Vad var dina föräldrars reaktion till ditt initiativ?

Min mamma var stöttande genom det hela. Hon var helt klart orolig men hon tyckte också det var en fin gest och hade nog gjort samma om hon fått chansen.

Logistik vinner krig! Foto: Privat

Tack Tilly för att vi fått ta del av din resa. Hur kan våra läsare hjälpa till?

Donera till Blågula Bilen

Swish: 123 607 66 65
BG: 5899-3932
PayPal: paypal.me/blagulabilen

Internationella betalningar

IBAN: SE70 8000 0802 1818 4401 3431

BIC: SWEDSESS

Jimmy Nilsson
Skribent, Militär Debatt