Podcastkriget

Kriget i Vietnam sägs vara det första mediakriget. Inbäddade journalister, även svenska journalister, kunde följa med i de militära operationerna och snabbt rapportera hem via Telex och telefon från sina hotellrum i Sydvietnam. Ofta uttrycktes kritik mot USA och Sydvietnam, men de militära myndigheterna lät dem hållas. Den nordvietnamesiska sidan var knappast så överseende med fri journalistik. De okritiska journalfilmerna i Leni Riefenstahl-stil blev hursomhelst förpassade till skräphögen i västvärlden. 

Under Desert Storm i Kuwait och Irak togs nästa steg. Detta blev ett TV-krig, där fria journalister återigen fick följa med i striderna – men nu kunde de rapportera på bästa sändningstid i TV. Det var ett krig för de stora mediala drakarna, inte minst CNN.

Sedan dess har journalistikens tekniska förutsättningar förbättras. En frilansjournalist kan i princip liverapportera striderna till sin egen publik med hjälp av en mobiltelefon i en utbombad lägenhet. I detta myller av information tänker jag tipsa om ett antal podcasts som ger en bred bild av moderna krig i allmänhet och kriget i Ukraina i synnerhet. De flesta av poddarna kommer från stora mediebolag, men även några mindre produktioner finns med.

Gräns
Detta är en relativt ny satsning från SR. Podden avhandlar främst hot mot Sverige, från spionage, till cyberkrig och vapenaffärer. Programmet innehåller ingen rapportering på plats, utan fokuserar på analysera och fördjupa resonemangen kring nyhetsrapporteringen.

Konflikt
En podd som sänts av SR under längre tid. Konflikt är mer global än Gräns, och rör sig mer i säkerhetspolitikens utkanter. Exempelvis har man sänt ett långt avsnitt om den syriska regimens produktion av amfetaminpreparatet Captagon, och Putins politiska problem på hemmaplan.

Radiokorrespondenterna
SR har många väldigt duktiga utrikeskorrespondenter, eller ”korrar”. I detta program intervjuar de varandra, samtalar och ger djupare rapportering än det som hörs i nyhetsprogrammen. Sen den storskaliga invasionen startade ligger fokus på Ryssland och Ukraina.

Höjd Beredskap
En podd från Aftonbladet Ledare, som huvudsakligen handlar om säkerhetspolitik. Det är oftast inga nyheter, men kan användas som ett sätt att följa med i den svenska försvarsdebatten.

Amanpour
Christiane Amanpour på CNN är en riktig tungviktare inom krigsrapportering. Under kriget har hon åkt till Ukraina för att rapportera på plats.

Anderson Cooper
Ännu ett tungt namn på CNN. Anderson Cooper fokuserar huvudsakligen på amerikansk politik, vilket innebär att amerikanska politiker och militärer får tillfälle att förklara USA:s politik och stöd till Ukraina.

Fareed Zakaria GPS
Intervjupodd från CNN. Zakaria intervjuar många av de mäktigaste personerna inom amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik.

Tug of War
CNN:s särskilda podd om kriget i Ukraina. Uppdateras flitigt.

Angry Planet
Journalisterna bakom Angry Planet drev tidigare det havererade projektet War College för Reuters. Nu driver de en intervjupodd med gäster inom journalistik, akademi och försvarssektorn. Podden är självfinansierad och är därmed mer frispråkig, med klassiska ämnen som ”What´s behind Putin´s Nazi Bullshit”.

Intelligence Matters
Före detta CIA-chefen Michael Morell samtalar med kollegor inom underrättelsetjänsten. Här hörs både personliga reflektioner och semi-officiella bedömningar från världens mäktigaste underrättelseapparat.

Modern War Institute
En renodlad militärpodd från officersskolan West Point i USA. Här hör vi långtgående analyser från högre officerare och militära forskare. En månad innan invasionen sändes ett avsnitt om det ukrainska försvarets förmåga som gav goda förutsättningar för att förstå kriget.

The Spear
”Lillebror” till Modern War Institute. Fokuserar på militära operationer på lägsta nivå. Intervjuar soldater och officerare som varit i strid, eller genomfört insatser som instruktörer utomlands. Räkna med att frivilliga från Ukraina kan dyka upp här i framtiden.

Rapporterat
FOI:s podd där institutets forskare får komma till tals och berätta om sin forskning.

Popular Front
Frifräsaren Jake Hanrahan är krigskorrespondent med ett stort nätverk. Han genomför intervjuer med människor som är på plats i olika krigszoner. Extremt frispråkigt. Avsnitten från Ukraina är mycket bra.

The Truth of the Matter (CSIS)
Intervjuer med experter. Uppdateras flitigt. Bjuder ofta på bra analyser av smala ämnen, såsom varför den ryska cyberkrigföringen tycks fungera så dåligt för tillfället.

War & Peace
Podd från tankesmedjan Crisis Group. Ämnesbaserade avsnitt som just nu fokuseras på Ryssland.

Ukrainecast
BBC:s podd om kriget. Analyserar nyhetshändelser på typiskt brittiskt sätt. Försöker bland annat verifiera Rysslands krigsbrott. Mindre fokus på militära operationer, och mer fokus på rena övergrepp mot civila.