Ljudboksrekommendationer till semestern

Semestern dök upp, hastigt och lustigt efter en händelserik vår. Den var väntad med ändå plötslig, precis som ett eldöverfall på Vaberget i Karlsborg – man vet att det kommer, men det känns likväl som en käftsmäll när det händer. Kriget i Ukraina har överskuggat det mesta av vårt militära arbete, och visat ännu tydligare på vikten av att utmana våra förutfattade meningar och att lära oss av historien. 

Nåväl: Semestern är ju en tid för återhämtning, och vad kan då vara mer passande än att djupdyka i arbetsrelaterade ämnen? Det är inte alla som läser böcker längre, och det kan man förstå. Läsandet av riktiga böcker har blivit mindre vanligt i hela Sverige. Jag lägger ingen värdering i det, men vill rekommendera att åtminstone lyssna på ljudböcker i sommar. Och därmed vill jag ge några tips på böcker att lyssna på under långfärder i bilen, botaniserande bland blaskiga lageröl på Systembolaget och det eviga gräsklippandet. Eftersom jag själv använder ljudbokstjänsten Storytel så är det därifrån boktipsen kommer.

Ett halvt år, ett helt liv
Av Magnus Ernström

Många av oss har hört om de svenska insatserna i Bosnienkriget, men ofta stannar det vid anekdoter. I denna bok skriver Magnus Ernström om sin tid som soldat i Bosnien, där de svenska förbanden hamnade mitt i ett kaos som politikerna inte verkade ha förstått. Det är övergrepp, plundring, korruption inom FN – och mitt i detta, ett gäng svenska grabbar som försökte skydda civilbefolkningen. Svenskarna fick rykte om att vara hårda, rättrådiga och aggressiva i en konflikt där många andra lät vansinnet fortsätta.

Mannen utan ansikte
Av Masha Gessen

Idag ses det som självklart att Vladimir Putin är den fria världens fiende. Men så har det inte alltid varit. Putin sågs länge som en pålitlig halvdemokrat som äntligen gjorde något vettigt av det genomkorrupta Ryssland. Gessens bok skildrar hur Putins började förvandla Ryssland till en diktatur som dominerades av säkerhetstjänsten. Boken skrevs medan övriga världen fortfarande naivt hoppades på Putin.

Spionen som kom in från kylan
Av John le Carré

Innan technothrillers blev stort var det spionromaner som gällde. John le Carré är spionromanens mästare. Romanen utspelas i Storbritannien och Östtyskland och är typisk för genren. Författaren håller inne med svaren, och vi får gissa oss fram i en värld där ingen litar på någon, där inget är vad det verkar vara och där bluffandet och bedrägeriet avgör Europas framtid. En klassiker!

War with Russia
Av General Sir Richard Shireff

Rent litterärt är detta en rätt medioker bok, men själva handlingen är väldigt bra. Det är en roman där Ryssland genom militära, halvmilitära och icke-militära medel invaderar Baltikum för att bryta sönder Nato. Författaren själv har varit ställföreträdande chef för Natos styrkor i Europa, och boken är en uppmaning att ta det ryska hotet på allvar och att rusta upp Nato. Dessutom innehåller den flera moment där enskilda individer påverkar krigets utgång, precis som i verkligheten.

Dagbok från östfronten
Av Hans Roth

Här blir det fruktansvärda skildringar från en tysk soldat på östfronten. Allt är baserat på hans dagböcker som barnbarnen hittade ganska nyligen. Soldaten var med från Operation Barbarossas början och försvann år 1944. Boken ger en brutal och ärlig bild av den vanlige soldatens liv vid fronten. Inget onödigt snack, bara krig. Om du gillar denna bok så kommer du också att gilla Soldat i Waffen-SS och Johan Voss, som stred i finska Lappland under fortsättningskriget.

Spionjägaren (del 1 och 2)
Av Olof Frånstedt

Författaren var chef över det svenska kontraspionaget under tolv år på 60- och 70-talet och ger i den här boken en förvånansvärt ärlig bild av verksamheten. Spionaget var vid denna tid ett enormt problem, och de svenska myndigheterna fick gå balansgång mellan stormakternas intressen och svenska politikers agendor. Frånstedt upplevde både Stig Wennerström och Stig Bergling, men också de många agenter från kommunistblocket som bedrev verksamhet i Sverige. Hotet kvarstår idag, och om vi förstår historien kan vi kanske hantera hoten bättre. Om man vill djuploda i ämnet svensk underrättelsetjänst kan man dessutom lyssna på IB-agenten Gunnar Ekbergs bok ”De ska ju ändå dö”.

From Russia with Blood
Av Heidi Blake

Sedan Putin tog makten och påbörjade sin väg mot fullfjädrad diktatur har massor av människor mördats. Heidi Blake redogör för alla Putins konkurrenter, före detta vänner, före detta sponsorer och politiskt oppositionella som begravts efter att ha ställt sig ivägen för den blivande diktatorn. Det är ganska många. Medryckande bok, men när man är klar frågar man sig: Hur kunde så många tro att Putin hade fredliga avsikter?

The German Aces Speak (del 1 och 2)
Av Colin D. Heaton och Anne-Marie Lewis

I dessa böcker får de bästa överlevande stridspiloterna från andra världskrigets tyska flygvapen ge sin syn på luftstrid, flygplan och vänskap. Det är fascinerande. Många av dem vara bara ungdomar när de sköt ner sin första fiende. En av dem blev general innan han fyllt 30. Det är extremt högpresterande individer som tycks ganska ointresserade av politik. Böckerna innehåller också intressanta tankar om militärteknik, taktik och ledarskap.

Tribe
Av Sebastian Junger

Detta är en bok av mannen bakom dokumentärerna Restrepo och Korengal. Han har också skrivit boken Krig, men den finns inte som ljudbok. Junger själv är rätt ärrad efter flera år som krigsjournalist, och fokuserar här på krigsveteranens liv. Han skriver om PTSD och självmord, om att återvända till ett samhälle som är främmande för krig och om behovet av att ingå i en flock. Detta är en ganska djup bok om skam, gemenskap och förlåtelse.

What Now, Lieutenant?
Av Robert O. Babcock

Detta är nästan en skolbok för plutonchefer och yngre befäl. Författaren själv är en ganska vanlig infanteriplutonchef som tjänstgjorde i Vietnam, med allt vad det innebär. I boken berättar han om situationer som han varit med om (ganska mycket strid) och vad han lärt sig av respektive händelse. Det är lätt att ta till sig och väldigt opretentiöst.

Bush War Operator
Av A.J. Balaam

Bushkriget i Rhodesia (numera Zimbabwe) är intressant på många sätt. Sidorna i kriget var väldigt innovativa och miljön ställde enormt stora krav på den enskilde soldaten. I denna bok berättar en operatör i det mytomspunna förbandet Selous Scouts om sina år i bushen, om en stenhård utbildning och om livet efter kriget. Kriget var gränslöst och fördes i flera länder. Rhodesia startade till och med uppror i grannländerna med hjälp av inhemska organisationer för att hindra logistiskt stöd till terrorgrupper och kommunistiska gerillor i Rhodesia. Politiken i det hela är rätt ointressant i efterhand och Rhodesia förlorade kriget – men innovationen och stridstekniken är mycket intressant.

SOG: The Secret Wars of America’s Commandos in Vietnam
Av John L. Plaster

Titeln är något missvisande, för stora delar av boken utspelas i formellt neutrala grannländer till Vietnam. Denna bok liknar Bush War Operator i den mån att det skildrar en innovativ stridsteknik och taktik på lägsta nivå. SOG (Studies and Observations Group, även MACV-SOG) var ett hemligt specialförband som genomförde strid och spaning på djupet – djupare än någon annan amerikansk enhet. Förbanden bestod av lokala legosoldater (från bergsfolket Motagnarderna) och amerikanska operatörer som tillsammans orsakade Vietcong och Norvietnamesiska Armén enorma förluster. Även inom SOG var förlusterna extremt höga på grund av den mycket offensiva taktiken. Nyttigt att lyssna på, även för reguljära soldater!

Blitzkrieg: From the Ground Up
Av Niklas Zetterling

Här blir det reguljär krigföring. Det tyska blixtkriget är både en myt och en gåta. Hur lyckades man bedriva sina krig så rörligt och offensivt, efter de stillastående fronterna i första världskriget? Zetterling försöker förklara den tyska krigföringens principer och praktikaliteter, från enskild soldat upp till arméledning. Föga förvånande verkar just soldatens utbildning och inställning ha varit avgörande.

One Bullet Away: The Making of A Marine Officer
Av Nathaniel Fick

Ännu en lägre officer som skriver. Nate Fick, känd som plutonchef från serien Generation Kill, skriver om sin officersutbildning och vägen till invasionen av Irak. Boken är ärlig och korthuggen. Det är en bra bok om man vill utmana sin egen syn på utbildning och ledarskap.

Tvekampen – Rambo
Av David Morrell

Detta är den mest typiska boken om kampen mellan viljor. På så sätt är den en bild av krig mellan stater, men istället står tvekampen mellan den traumatiserade Special Forces-soldaten John Rambo och den kärve polischefen Teasle. De har egentligen inget emot varandra (tvärtom tycks de vara ganska lika på många sätt), men deras viljor och behov gör att de hamnar i en tvekamp. Rambo vill bara vara ifred, Teasle vill hålla ordning i sin stad. Tvekampen leder dem till en dödskamp i bergen i Kentucky. Boken är bättre än filmen, och då är filmen ändå väldigt bra.

Man’s Search for Meaning
Av Viktor E. Frankl

Detta är en bok om att hantera trauman. Författaren själv tillbringade tre år i nazistiska koncentrationsläger, eftersom han var jude. I lägren började han fundera på varför vissa fångar tappade hoppet och dog, medan andra överlevde mot alla odds. Detta blev grunden för logoterapi, det vill säga att söka efter mening i varje människas liv. Frankl menar att vi får hjälp att överleva till och med i ett nazistiskt förintelseläger, om vi har något att leva för. Vi som militärer kommer sättas i hårda existensiella situationer med död, lemlästning och trauman om kriget kommer, och Frankls teori är ett intressant sätt att möta till synes meningslösa trauman.

Armies of Sand
Av Kenneth M. Pollack

Boken handlar egentligen bara om arabiska staters stridskrafter, men ställer en väldigt viktig fråga: Vad är det som gör att vissa arméer misslyckas gång på gång, trots god finansiering och bra materiel jämfört med fienden? Det här är en bok som kräver en del koncentration, men det är värt ansträngningen. Förklaringen som Pollack landar i är kultur, och hur kulturen påverkar organisationer och soldater. 

Vi och dom
Av Bengt Jangfeldt

Om man någon gång undrar varför Ryssland är som det är, ska man lyssna på Bengt Jangfeldt. I den här boken gräver han i vad idén med Ryssland är. Varför måste Ryssland tvunget vara en diktatur? Varför har den ryska befolkningen alltid varit kuvad av tyranner? Och varför har de ryska ledare som försökt reformera landet misslyckats? En strålande bok.

Bakom Röda arméns linjer
Av Mikko Porvali

Här blir det krigsskildring igen. Om Selous Scouts i Rhodesia är mytomspunna så är det ingenting jämfört med de finska fjärrpatrullerna. Detta är några av de farligaste och djärvaste krigarna under andra världskriget, och boken bygger på ett gediget källmaterial. Mycket inspirerande, och taktiken tycks påminna mycket om vad de ukrainska specialförbanden gör idag.

Första världskriget
Av Marco Smedberg

Första världskriget formade på många sätt dagens militära organisationer, utbildning och taktik. Det är inget man kan ta till sig på kort tid, men Marco Smedberg bok ger en god överblick på under 15 timmar. Här har vi en renodlad historiebok, så om du inte vet särskilt mycket om detta krig så är boken en bra grund att stå på.

A Handful of Hard men
Av Hannes Wessels

Rhodesia igen. Denna gång handlar det om Selous Scouts rivaler i specialförbandet SAS, alltså spillrorna av brittiska SAS som stannade i Rhodesia efter självständigheten. Uppdragen och träningen liknar det som skildras i Bush War Operator, men ger ytterligare inblick i ett bortglömt och väldigt märkligt krig. Hannes Wessels uppföljare till boken, We Dared to Win, finns också på Storytel.

Stig Wennerström – Myten om en svensk storspion
Av Wilhelm Agrell

Wennerström-affären är en av de stora skandalerna i Sverige under Kalla kriget. Agrells far, Jan Agrell, var chef över Militärpsykologiska Institutet och var en av dem som intervjuade Wennerström för att förstå spionens psykologi. Fram träder bilden av en fåfäng, naiv och självisk officer som ville vara framgångsrik och viktig till varje pris. En kort bok som bygger på Jan Agrells minnesanteckningar.

Russians Among Us
Av Gordon Corera

Här får vi lära oss om det ryska illegalist-programmet, där agenter tränades i att leva under falsk identitet i västländer för att bedriva spionage och sabotage. Alltså precis det som skildras i TV-serien The Americans. Boken innehåller konkreta fall, i synnerhet moderna exempel där illegalistnätverk avslöjats av FBI i USA. Det är en ganska bisarr verksamhet som få av oss tänker på till vardags.

Stridens skönhet och sorg
Av Peter Englund

En riktig klassiker om vanliga människor i krig. I boken följer vi en mängd individer genom första världskriget och kan se hur kriget påverkar dem. Det är soldater, sjuksköterskor, äventyrare och en skolflicka bland annat. Personerna återfinns i flera olika av de krigande länderna. Titeln säger det mesta. 

Russia’s Crony Capitalism
Av Anders Åslund

Författaren jobbade som ekonomisk rådgivare till Jeltsin-regeringen och har således fruktansvärt bra insikt i hur det gick till när kriminella, före detta KGB-agenter och Putins bästa vänner tog över den ryska ekonomin. För hur mycket vi än vill fokusera på våra militära uppgifter i kriget, så är det ekonomin som driver och finansierar kriget.

Göring: Förhören 1945
Av Niclas Sennerteg

Ibland förmedlas bilden av krig som rationellt och logiskt. Men den mänskliga faktorn förbises ofta. I den här boken får vi höra Hermann Görings version av kriget. Den präglas av narcissism, girighet och maktkamper inom det nazistiska partiet – det är absolut inte rationaliteten som står i centrum. Göring var Hitlers ställföreträdare, och den här boken ger en djupare bild av honom som person.

Ukraine
Av Serhy Yekelchyk

Kriget i Ukraina kommer inte att ta slut i närtid, och här finns en bok som ger en kort (bara åtta timmar!) bakgrund till dagens läge. Fokuset ligger på Ukraina efter revolutionen 2014 och den politiska utveckling därefter.

Putins krets
Av Catherine Belton

Det finns de som säger att Putin inte är en person, utan en grupp av personer. Hur det är med den saken är svårt att veta, men den här boken presenterar Putins närmaste underhuggare och finansiärer. Boken ger en god bild av de inneboende konflikterna i gänget och presenterar flera mäktiga individer som de flesta inte känner till. Dessutom får vi veta mer om den brottslighet, korruption och det våld som hela tiden omgivit gruppen.

Starship Troopers
Av Robert A. Heinlein

En riktig sci-fi-klassiker. Boken skildrar en framtid där jordens befolkning ligger i krig med andra planeter. Men egentligen handlar det mest om det ideala militära systemet som författaren har tänkt sig i framtiden. Det är intressanta tankeställare kring vad en militär ledare egentligen behöver kunna och hur en militär organisation ska vara.

Ukraina – Gränslandet
Anna-Lena Laurén och Peter Lodenius

Dagens krig började egentligen 2014. Givetvis var utrikeskorrespondenterna Anna-Lena Laurén och Peter Lodenius på plats redan då. Detta är en serie reportage och intervjuer som de genomförde efter revolutionen och visar det pånyttfödda men samtidigt vingliga samhälle som växte fram. De pratar med ryska legosoldater, ukrainska revolutionärer, pensionärer och ungdomar. En riktigt fin bok.

U 137 och andra ubåtskränkningar
Av Wilhelm Agrell

Ubåtsjagandet var under en period en ganska vanlig företeelse. En del av incidenterna har blivit avskrivna som misstag, men många händelser tros fortfarande vara utländska, främst sovjetiska, intrång i våra vatten. Agrell tar med oss genom tiden då ubåtar var stora nyhetshändelser, då vi sjunkbombade i vår egen skärgård och en stor sovjetisk ubåt plötsligt stod på grund utanför Karlskrona.


Detta var i all enkelhet mina lyssningstips i sommar. Storytel och andra ljudbokstjänster har massor av krigsskildringar och bra biografier i sina bibliotek. De flesta erbjuder också testperioder, så det kan vara värt att lyssna gratis i en månad under semestern och se om ljudböcker är något för dig. Jag hoppas att listan kan ge åtminstone någon intressant lyssning i sommar!

Andreas Braw
Redaktör, Militär Debatt