Bli en bättre skytt med torrträning

Förord: Skjututbildning är ett kärt ämne för många i Försvarsmakten. Det är en extremt ”militärisk” verksamhet som vid en ytlig anblick innehåller essensen i vad som kan sägas är stereotypt militär pedagogik. Drill, befäl som ger exakta order med tydlig stämma och en ständig närvaro av starka impulsljud. Och så bedrivs mycket skjututbildning i Försvarsmakten. Men när vi skrapar på ytan till hur vi blir duktiga skyttar öppnar sig en ny värld. En värld av individuellt ansvar, enskilt nötande med vapnet och – faktiskt – enorm tankemöda. Dagens skribent har ägnat många år åt att bli en bättre skytt. Och slutsatsen är att mycket av arbetet med skyttet går ut på att inte skjuta.

Faktum är att du som yrkessoldat, tillsammans med dina kamrater, kan ta ett stort ansvar för er egen skjututbildning, utan att ens ladda era vapen!

/Redaktören


Skribenten har författat egna övningar, träningsprogram och måltavlor som du kan ladda ner för att träna dig själv och din grupp.

Torrträning, att öva med sitt vapen utan skarp ammunition, är det mest effektiva sättet att bli en bättre skytt och är kraftigt underutnyttjat i Försvarsmakten.

Torrträning används i Försvarsmakten oftast enbart för träning av eldhandgrepp och i synnerhet vid nyutbildning på vapen. Vem har inte stått på någon grässplätt och drillat ladda/patron ur tills svetten lackar och fingarna blöder? Saker som siktbild eller repeterbarhet övas knappt alls. Stundtals stöter jag också på inställningen att torrträning är en mindre värd träningsform som främst nyttjas i brist på andra träningsformer Med det förhållningssättet går vi tyvärr miste om en stor del resurseffektiv träning. 

Syftet med denna artikel är inte att vara en komplett torrträningsguide eller ge förslag på enskilda övnignar utan snarare som en tankeställare kring hur du kan skapa bättre och mer effektiv träning på din enhet.

För att kunna bli bättre och fortsätta utvecklas som skytt är det jätteviktigt med fortlöpande regelbunden träning. De allra flesta har inte möjlighet att besöka skjutbanan särskilt ofta och torrträning är då den avgörande komponenten som får dig att bli skickligare med ditt vapenn. Majoriteten av världens bästa skyttar torrtränar trots att de ofta är sponsrade med ammunition och har enkel tillgång till skjutbanor. De förstår att torrträning är tillgänglig, resurseffektiv och möjliggör mängdträning i mycket stor utsträckning. 

Torrträning och skarp träning bör ses som ett träningssytem som hela tiden förstärker varandra. Torrträningen står för mängdträningen som sen kontrolleras med jämna mellanrum på skjutbanan. Saker du tar med dig från skjutbanan jobbar du in i torrträningen. Faktum är att majoriten av din vapenträning inte kräver tillgång till varken ammunition eller skjutbana och dessutom inte kräver särskilt mycket tid. Ett väldigt bra torrövningspass kan vara klart på 15 minuter. Hur mycket hinner du på 15 minuter på skjutbanan?

Vad behöver jag då tänka på för att kunna skapa bra förustättnignar för torrträning?

Säkerhet
Torrträningen börjar såklart alltid med att du gör patron ur på det aktuella vapnet oavsett om du kommer direkt från skjutbanan eller om du precis plockat fram ditt vapen ur dess förvaringsutrymme. Se till att lägga ifrån dig all eventuell skarp ammuntion på en plats där du inte av misstag kommer hantera den. Torrtränar du som en bakomstation vid skarpskjutning eller om du är på insats så lägg ifrån dig samtliga fyllda magasin du bär på kroppen

Är ni flera som tränar tillsammans är det en bra rutin att man efter patron ur visar tomt patronläge och magasin för en kamrat som en extra kontroll. Är det något moment som skall tränas som förutsätter patroner, exempelvis åtgärder eldavbrott öppen mekanism, så övas detta såklart ALLTID med blind ammunition och ALDRIG med skarpa patroner om vi inte är på skjutbanan.

Övningsplats
För att fullt ut nyttja den tillgänglighet som torrträning innebär bör din övningsplats ligga i nära anslutning till ditt kontor, logement eller vart du nu utgår ifrån. En vårdlokal eller en lektionssal är exempel på utmärkta platser att torröva på. Här kanske du också kan låta torrträningsmål sitta uppe eller anslå en enkel träningsplan som alla på enheten kan ta del av. Det viktiga är att sänka tröskeln för träningen så det går fort att både komma igång och avsluta träningen utan massa tidskrävande förberedelser och efterarbeten. För att träningen ska bli givande behöver du kunna få ut 5-10 meter ”skjutavstånd” i någon riktning.

Skjuttimer
Skjutskicklighet mäts både i form av träffresultat och tid och det måste också återspeglas i din torrträning. Du kommer alltså behöva en skjuttimer. Antingen nyttjar du förbandets skjuttimer, köper en egen eller så finns det många olika skjuttimer-appar till mobiltelefoner. På grund av mobiltelefonens mikrofon fungerar dessa mindre bra på skjutbanan men är väl lämpade för torrträning och många av dem är dessutom gratis. På detta sätt har plötsligen alla på plutonen en egen timer för majoriteten av sin träning till en mycket låg/ingen kostnad.

För att kunna nyttjas till torrträning behöver timerappen ha en funktion för inställning av PAR-tid och slumpad starttid. PAR-tid är en fast sluttid som ställs in i timern och gör att att den piper igen efter ett visst inställt tidsintervall. Denna funktion möjliggör bl.a. att du kan nyttja timern även för torrträning då det inte finns några skottljud för timern att plocka upp. Några exempel på appar jag själva prövat är PAR timer, Gun Shot timer och Make Ready Lite.

Skjuttimer behövs såklart för din skjutträning och finns upphandlad av Försvarsmakten (i skrivande stund är det Pact Club Timer III). Den utgör en ganska liten kostand, dryga tusenlappen, så det kan vara klokt att köpa in några sådana till plutonen eller kompaniet oavsett. 

Skalade mål – öva lång distans på kort distans
De flesta har inte gigantiska vård och lektionssalar för att kunna få ut olika skjutavstånd, utan här behöver man bli lite kreativ. Inledningsvis fungerar lampknappar eller små post-it lappar, men träning blir ofta bättre om du har mål som på ett ungefär motsvarar dom du sedan skjuter skarpt på.

Jag rekommenderar därför att du införskaffar nedskalade måltavlor för torrträning. Dessa kan köpas eller skrivas ut från nätet. Har du då ett mål i skala 1:5 kan du simulera ett avstånd om 50 meter genom att sätta det skalade målet på 10 meter. På detta sätt blir det möjligt att även i mindre utrymmen kunna träna skott på längre avstånd. Sök på t ex ”Printable Dry Fire Targets” eller ”Dry Fire Target Generator” så kan du snabbt låta din kreativitet göra resten. Har du däremot ett stort utrymme eller kan vara utomhus kan du självklart använda vanliga måltavlor. 

Skalade mål har vissa begränsningar när vi börjar röra oss i djupled alltså från eller mot dem då det simulerade avståndet i sådana fall förändras väldigt snabbt. Detta går dock att kringgå genom att duka flera mål i olika storlekar. 

Med förutsättningarna på plats är det dags att börja torrträna. 

Hur använder jag timern för torrträning?
Med en slumpartad starttid (Random Start) så kommer skjuttimern, precis som det låter, slumpa fram en starttid när du trycker igång den. På det sättet kan du träna själv utan att någon annan behöver hålla i timern. Du hinner starta timern och lägga ifrån dig den för att kunna inta ett visst startläge innan timern piper.

Skjuttimern är egentligen beroende av ett skottljud för att mäta tid och gör du allt rätt så kommer det aldrig smälla under din torrträning. När vi använder en timer för torrträning så strävar vi således efter att göra klart det vi ska träna på innan det andra pipet, PAR-tiden, har ljudit slut. 

Hur tränar jag upprepade avfyrningar?
För att kunna träna flera skott skulle vi egentligen behöva spänna upp mekanismen mellan varje avfyrningen. Detta kommer bli problematiskt om vi skall träna något annat än att skjuta ett skott i taget. Någon helt hundraprocentig lösning finns tyvärr inte. Det som kan göras är att starta en övning med mekanismen uppspänd. Vid första ”skottet” kan du avfyra vapnet och fälla hanen på ett normalt sätt, vid därpå följande ”skott” jobbar du helt enkelt mot en ”död” avtryckare och fokuserar i alla fall på att nyttja korrekt avfyrningsteknik (pumpa, släpp/ta eller krama) för den aktuella svårighetsgraden på skottet du tränar. Var i så fall noggrann med att trycka på den döda avtryckaren med en korrekt kraft som hade fått en spänd hane att falla.

Torrtränar du med en Pistol 88 [Glock] kan du sätta en liten pappersbit i utkastaröppningen så manteln inte kan gå hela vägen fram. På detta sätt kommer avtryckaren inte frigöra slagstiftet och du får ett lite svampigare, men återställande, trycke. 

Var å andra sidan heller inte rädd för att strunta i att trycka på avtryckaren och istället

lägga fullt fokus på att träna enbart det visuella. Variera gärna båda metoderna och se om du lär dig olika saker. 

Mental närvaro
Din mentala närvaro kommer i hög grad styra kvalitén på träningen. Om du bara gör rörelserna utan att vara närvarande kommer förbättringarna snart att avstanna. Märker du att du når en sådan fas – bryt och gör något annat en stund eller avsluta passet. Min erfarenhet är att man inledningsvis bör hålla passen kortare än 15 minuter per torrträningspass där man kanske lägger 3-5 minuter på tre olika övningar.

Försök ha inställningen att inte kritisera utan analysera din prestation. Att bara konstatera att något gick dåligt är snabbt gjort men ger inget konkret att jobba med. Varför blev det dåligt? Placerade jag axelstödet för långt ut? Spände jag mig väldigt mycket i axlarna? Var den där siktbilden verkligen tillräcklig? 

Torrträning lägger grunden för din utveckling på gott och ont. Är du oaktsam med detaljer i din torrträning så kommer dessa oundvikligen följa med ut på skjutbanan. Det är alltså jätteviktigt att vara ärligt mot sig själv och inte slarva med t.ex. principer för rekylkontroll bara för att det inte kommer smälla när du trycker på avtryckaren. Det är lätt att ryckas med och försöka göra en övning jättesnabbt men med undermålig siktbild eller rekylkontroll. 

Torrtränar du slarvigt kommer du också skjuta slarvigt. Det gamla uttrycket ”Practice makes permanent” fungerar åt båda hållen. Om du hela tiden jagar PAR-tider eller den snabbaste omladdningen med undermålig teknik så tänk till. Hur många av de repetitioner du utfört har varit bra? Lyckas du med 1 av 10 omladdningar eller siktbilder? Det är helt rätt att pusha sig och försöka sätta rekord, det håller motivationen uppe och det är också så du blir bättre. Men glöm inte att träna repeterbarhet. När kan vi säga att vi behärskar något? När vi lyckats en gång av tio eller när vi kan göra det tio gånger i rad?

Torr och skarp träning går som sagt hand i hand och den ena ersätter inte den andra. Saker du tar med dig från skjutbanan inkorporerar du i din torra träning. Var noga med att åtminstone göra mentala anteckningar över saker som t.ex. vilken siktbild du behövde för att träffa en A-zon på 30 meter. Den informationen kommer du sedan att använda i din torrträning. Om du vet vad som krävs för att uppnå bra rekylkontroll med skarp ammunition så ska du såklart hålla i vapnet på samma sätt även torrt.

För den som nu vill komma igång så har jag tillverkat en slags träningsmanual som går in mer på detaljerat på djupet med bl.a. en övningsförteckning som återfinns på instagramkontot @tvsssm_. Denna innehåller även nedskalade versioner av Helfigur 2020 för fortsatt träning.

@tvsssm_
Specialistofficer och sportskytt