Hjälp till att bygga Militär Debatt

Den 24 januari, en månad innan Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina inleddes, startades Militär Debatt. Den första artikeln hette ”Ett försök till intern debatt”. Jag visste inte om projektet skulle bli något värdefullt över huvud taget. I artikeln skrev jag:
”Kanske kommer inläggen att bli för få. Kanske är formatet feltänkt. Men det är värt att testa. Jag tror nämligen att vår myndighet blir bättre av att vi vågar kritisera, resonera och testa.
Så – nu testar vi det här. Vi får se hur det går.”

Fem månader senare kan jag konstatera att det gick mycket bättre än väntat. Flera av de mest hängivna försvarstwittrarna bidrog med artiklar, precis som väntat. Men även soldater i Hemvärnet, en krigsfrivillig finsk soldat, en före detta specialförbandsoperatör, kadetter och nyutnämnda fänrikar. I nuläget har Militär Debatt TVÅHUNDRATUSEN sidvisningar, något jag knappast hade förväntat mig på en sajt som avhandlar väldigt smala ämnen. Militär Debatt har över fyratusen följare på Twitter och ett primitivt men växande Instagramkonto. Innehåll har plockats upp av etablerade mediehus.

Att driva Militär Debatt är otroligt lärorikt, och jag har fått läsa texter som jag annars aldrig hade läst. Det är på många sätt en bildningsresa genom Sveriges försvar och internationella konflikter.

Men. Att driva Militär Debatt tar tid. Tid som delas med ett krävande arbete, familjeliv och en liten gård. Att redigera en artikel tar tid, att hitta skribenter tar tid och att genomföra intervjuer tar tid. Jag kan därför konstatera att min egen kraft inte räcker till för att göra skribenterna rättvisa.

Jag inser därför att jag behöver understöd för att utveckla innehållet på sajten. Det är egentligen inte särskilt svårt – men det tar lite tid. Det ger ingen ersättning utöver glädjen att bidra till att förbättra Sveriges försvar. Och den enda kostnaden (utöver 500 kronor per år i avgifter till WordPress) är just tiden.

Jag söker därför dig som vill offra din fritid för interndebatten inom Sveriges försvar. Jag behöver hjälp med följande:
– Korrekturläsa artiklar när min egen tid inte räcker.
– Driva och utveckla Instagramkontot.
– Genomföra intervjuer med militärer, veteraner och experter.
– Göra sajten snyggare och mer användarvänlig enligt läsarnas önskemål.
– Allmänna digitala fältarbeten.
– Slå hål på mina egna idéer som ofta är ganska värdelösa.
– Driva sajten framåt med hänsynslösa idéer och framåtanda.

Om du har vilja, tid och förmåga att bidra med något av ovanstående så får du mycket gärna höra av dig via Twitter (@andreasbraw, @militardebatt) eller E-post (andreas[punkt]braw[at]gmail.com). Tillsammans tror jag att vi kan göra Militär Debatt bättre, nyttigare och nå ut till fler.

Tillsammans kan vi bättre.

Vänliga hälsningar,
Kapten Andreas Braw
Redaktör