En känga för ett krig – Tillverkningsindustrins plats i totalförsvaret

IKOS Shoes är ett ukrainskt skoföretag baserat i Lutsk västra Ukraina. Sedan anfallskrigets inledning den 24 februari har detta företag anpassat sitt utbud för att möta den nya verkligheten. Det ökade behovet av att utrusta soldaterna vid fronten fick företaget att skifta fokus från modeskor till att introducera två taktiska kängmodeller i sitt sortiment.

Foto: Privat

Den första kängan, kallad den taktiska sommarkängan, dök upp i sortimentet i april 2022. Nu i höst har även den taktiska höst/vinterkängan blivit introducerad i sortimentet. Tråkiga namn ja, men en imponerande bedrift av ett företag i ett nyligen invaderat land. 

Vikten av att individuella företag tar egna initiativ ska inte underskattas. När kriget står för dörren kommer tilldelad materiel inte vara tillräcklig – eller tilldelad – till alla som har behovet. Vi ska i Sverige inte lura oss själva med något annat, även om vi är ett rikt land. Behoven i krig kommer vara större än vad våra tillåter i fredstid.

Tillgänglig materiel är tillräcklig materiel.
Att företag som IKOS ställer om delar av produktionen för att fylla behovet av kängor är en viktig funktion i totalförsvaret. Men självklart också en ny marknad som öppnas, bedömt så är behovet av kostymskor inte lika stort i ett invasionskrig. Många lärdomar dras konstant av kriget i Ukraina. Samtidigt som folkmord återigen bedrivs på europeisk mark, tittar vi i Sverige på vad vi kan göra bättre. Att få med sig hela samhället är viktigt, som att även privata aktörer bidrar med sin kompetens för att fylla behoven som uppstår i landet. IKOS taktiska kängor är endast ett exempel på detta, och ett mycket gott sådant.

Historien bakom den taktiska kängan
De inledande dagarna av kriget var en chock för företaget. Det säger VD:n Ivan Kovalchuk i en intervju med den finansiella Youtube-kanalen epravda.ua. ”Till en början blandade anställda molotovcocktails utanför fabriken bara för att jobba av stressen. Framtiden för alla var oviss.” (Економічна правда 2022)

Produktionen fortsatte på halvfart, så att människor kunde gå till jobbet, arbetande i två arbetslag två dagar i veckan. Tanken att hjälpa de väpnade styrkorna föddes först efter att ägaren till företaget hade sett två soldater stå vid en vägpostering i idrottsskor. Detta var i februari-mars och det var minusgrader ute. Produktionen började först med fodrade innersulor som soldaterna kunde lägga i skorna. Sammanlagt tillverkades 10 000 innersulor och donerades till de väpnade styrkorna (Економічна правда 2022). 

Först efter detta, började företaget bolla med idén om taktiska kängor, en helt ny produkt för företaget. Dessa utvecklades på rekordtid och resulterade i att de kunde återta produktionen i fabriken till nästan samma nivåer som innan kriget (Економічна правда 2022). 

Recension
Kängorna går att beställa via IKOS-STYLE på http://www.ikos-style.com.ua
Produkt: IKOS SHOES – artikelnummer: 0032-3

IKOS Taktiska Sommarkängor är inte ett supersexigt namn. Men vad de saknar i EXTREME SPECIAL FORCES – SEAL TEAM SIX – BADASS – COMBAT READY-marknadsföring kompenserar de genom att bara vara allmänt riktigt bra kängor till ett kanonpris. 

I skrivande stund kostar dessa 1600 UAH (Hryvnia – den ukrainska valutan) vilket är ca 485 kr. (Som referens är en ukrainsk pension ca 1500 UAH / månaden). Frakten till Sverige kostade 900 UAH. Den sammanlagda kostnaden landade på 2500 UAH alltså ca 758 kr (Ikos-styles 2022). Frakten till Sverige tog fyra veckor. 

Beställningen
Ett inlägg på sociala medier gjorde mig uppmärksam på företaget, och jag beställde ett par kängor. Något skeptisk till en början lyckas jag lägga en beställning. Den engelska översättningen är inte lysande, men tillräckligt bra för att förstå ungefär vad som förmedlas. Jag skriver in namn, adress och telefonnummer.

Några minuter efter lagd beställning får jag ett meddelande över WhatsApp – det är företagets säljare som introducerar sig artigt och undrar ifall jag behöver hjälp med min beställning? Mycket förvånad, och på äkta svenska manér tackar jag nej till hjälpen för jag vet vad jag har beställt – tror jag. 

Säljaren frågar mig om jag är säker och refererar till längdskalan på skostorlekarna, varpå jag blir osäker och får fiska fram måttbandet och faktiskt mäta fötterna. Detta resulterar i att säljaren rekommenderar en mindre storlek. 

Jag erkänner lite bittert för mig själv att hjälpen var välkommen och att jag inte riktigt hade koll. Efteråt står jag lite smått förbluffad över den fantastiska servicen som företaget uppvisat, vilken omtanke för kunden. Otroligt imponerande. När kängorna väl kommer till ombudet fyra veckor senare ligger de väl inpackade med en fraktpåse i en skolåda. Skolådan är signerad med mitt namn – trevligt. Inuti ligger ett vykort med en handskriven hälsning på ukrainska – Framåt mot segern! Fantastiskt! Vilken inställning. Den fina hälsningen hänger nu på kylskåpet hemma.  

Kängorna
Kängorna är marknadsförda som taktiska sommarkängor och kommer bli bedömda därefter. Mina personliga kriterier för sommarkängor är att de är stabila, lätta och andas väl. Coola sneakers som uppger sig vara taktiska kängor är i min mening rent skräp, en känga skall vara stabil mot underlaget utan att kännas som en gympadoja. IKOS sommarkänga väger 1190 g, är konstruerad av nubuck-läder och textil som ”andas”. Dock ej gore-tex. De har en stabil sula med grymt grepp och en mycket tjock gummikant som löper runt hela skon. Denna skyddar väl mot stötar och slag i terrängen.

Detta är IKOS egna beskrivning av sina kängor.
”Air exchange, lightness, strength, bone fixation and wear resistance. We made such requirements for our tactic boots. Weight of pair of shoes: 1190 gram. Top: a combination of nubuck leather and strong breathable textile. Lining: 100% breathable textile Outsole: lightweight TR (thermoplastic). Lacing: 100% polyester. Insole: comfortable latex (Ikos-styles 2022).”

Hur är det att bära?
Kvalitén på skorna känns mycket bra, de har dubbla sömmar och är stabila i sulan. Tyget som andas är dessvärre inte den högteknologiska gore-tex, men fungerar helt okej. Efter några timmar i skogen var fötterna torra, men samtidigt är fukttransporten inte lika bra som på dyrare märken. Hyggliga yllestrumpor är alltså att rekommendera för att bistå med fuktfördelningen.

Membranet som andas håller borta vatten och verkar vara impregnerat från fabrik, kängorna tål absolut regn, vattenpölar och det enstaka djupare vattenhålet. Men det är inte rätt kängor för den som skall på eftersök i Sveriges blötaste barrskog, eller infiltrera fiendens linjer med marsch genom fyra mil norrländskt träsk. Ni vet vilka ni är. Skorna är dessvärre prövade under hösten med regn och temperatur på 8 plusgrader. Hur väl dessa andas under sommarförhållanden återstår att se. Riktigt varma sommardagar kommer sätta dess ventilationsförmåga på prov.

”I bruten terräng hade jag bra stabilitet och kände aldrig någon bristfälligt stöd för fotleden.” Foto: Privat

Komfort
Kängan är något stora i storleken, jag har testat dem tillsammans med ankelsocka, stålgrå och ytterstrumpa från Försvarsmakten. Dessa gav bra passform. Storlekarna känns anpassade för lite grövre strumpor, hiking socks, stålgrå eller motsvarande, vilket är bra.

Kort och gott, det finns gott om utrymme i kängan, dock kan det kännas som lite mycket utrymme för vissa. Särskilt om man gillar tunnare strumpor. 

Skon har ganska slimmad passform och långsmal profil. Den känns smidig och lätt på foten med bra stöd för ankeln. Detta trots att tyget runt ankel är ganska tunt, lätt vadderat. I bruten terräng hade jag bra stabilitet och kände aldrig någon bristfälligt stöd för fotleden.

Jag hade önskat fastare vaddering runt ankeln för ännu bättre komfort och stabilitet. Min personliga preferens är kängor med något högre skaft, dessa är mer medium i höjd. De fokuserar på smidighet och andning, ur den aspekten har de gjort en bra avvägning. Den gummilist som täcker kängan runtom är av mycket kraftig typ, jag kände mig aldrig rädd att förstöra kängan genom att sparka på en sten eller liknande. 

Sulan är extremt väl texturerad och är inte gjord för att gå på asfalt. Den grova sulan fungerade utmärkt i terrängen samt grusväg och gav mycket gott grepp. För den som tänkte ha kängan på stan så rekommenderas något annat. Detta är inte en stadskänga. Den har bra grepp på hala rötter och i lerig skog, jag kände aldrig att jag tappade greppet med underlaget.

”Den grova sulan fungerade utmärkt i terrängen samt grusväg och gav mycket gott grepp.” Foto: Privat

Stötdämpningen i skon är god, den är inte som en bra löparsko men mycket bättre än Marschkänga 90, detta märks särskilt vid kraftiga steg i nedförsbacke då stötdämpningen fungerade bra. Kängan är inte på något sätt mjuk, men de kraftigaste stötarna absorberas väl. Den medföljande innersulan är av enklaste, billigaste typ. Med en bra innersula kommer dämpningen förmodligen bli ännu bättre. 

Ett snabbt löptest i skogen visade på samma goda förmåga att absorbera stötarna och bra stabilitet i sida vid skarpa vändningar i spenaten. Sulan deformeras inte när jag ställer mig på stenar eller rötter samt ger bra grepp på hala stenar. 

Sammanfattning
För 758 kr får man en fantastisk känga för ett oslagbart pris. IKOS taktiska sommarkänga är bekväm och mycket stabil på kuperat underlag. Kvalitén känns utmärkt men hur väl kängan tål daglig användning är också dess största frågetecken. Detta är den första kängan från IKOS, så hur väl de står upp för stryk i skog och mark under längre tid återstår att se.

Jag är villig att rekommendera denna till alla som letar efter en stabil sommarkänga med bra grepp. Inte det absolut bästa tyget för ventilation, vilket är synd. Men de håller fötterna någorlunda torra även när det blir svettigt. Jag hoppas i framtiden på fastare vaddering runt anklarna samt bättre textil av gore-tex eller liknande. För detta är jag villig att betala lite mer. 

De har en trevlig färg som påminner om de klassiska ”Peter Pan”-kängorna. Kängor i helsvart som går att bära till svensk uniform hade varit trevligt. Personligen tycker jag att den gröna färgen är riktigt snygg och räcker väl för mig.   

Men går de att kriga med?
Ja. Kängorna köps av och doneras till soldater vid fronten. Sju anställda vid IKOS tog värvning i de väpnade styrkorna efter krigsutbrottet, företaget har kontakt med sina anställda vid fronten som konstant ger feedback på anpassningar av kängorna.

Deras kunskap om tillverkning och materialval används i utvecklingsarbetet av kängorna. Som tillverkare är detta en otrolig tillgång när soldaternas som bär kängorna också är de som har djup insikt i företaget. Kängorna är redan testade i strid av ukrainska soldater (Економічна правда 2022). 

Alternativen som finns på marknaden är Salomon, 5.11, Lowa m.m. Det är mycket dyrare märken, som också har mycket mer utveckling bakom varje produkt. 

Några alternativ till IKOS taktiska sommarkänga:
LOWA Innox GTX Mid TF LE – 2195:-
MIL-TEC TACTICAL BOOT TWO-ZIP – 895:-
511 TACTICAL FAST-TAC 6 – 995:-
SALOMON XA FORCES MID GORE-TEX – 2250:-
SALOMON QUEST 4D FORCES 2 – 2700:-

Avslutande ord
Det är lätt att jämföra denna kängan med andra som finns på marknaden. Men den är stöpt i en annan form än de övriga, den är tillverkad under ett krig, för ett krig av ett land i krig. Med dessa tankar är det en otrolig bedrift att skapa ett skodon som kan mäta sig med mycket mer etablerade märken. Att ställa om hela samhället är av yttersta vikt vid ett krig, initiativ och kreativitet är lika viktigt för totalförsvaret som på slagfältet.

IKOS är ett mycket intressant exempel som tål att studeras närmare, inte bara för deras kvalitet på skodon utan också för deras inställning och hjälp till samhället. Ett land i krig behöver fortfarande fungera, behoven blir inte mindre utan snarare större. Att privata företag ställer om för att möta dessa behov är av yttersta vikt. 

I Sverige såg vi det under Coronapandemin där svenska företag plötsligt började tillverka enorma mängder handdesinfektion och ansiktsmasker för att möta de behov som uppstod. Samma initiativrikedom behöver väckas till liv vid ett krig. Fronten är inte gränsdragningen vid en konflikt, hela landet berörs.

Den svenska tillverkningsindustrin har mycket att lära, men också mycket att tjäna. Tillverkning är pengar och arbeten. IKOS omställning till taktiska kängor var helt nödvändig för att företaget skulle överleva och för att hundratalet anställda inte skulle bli av med sina jobb (Економічна правда 2022).

Efterhand som konflikten har stabiliserat sig och kriget blivit vardag har IKOS kunnat återgå till tidigare tillverkning av vanliga skor. Men man väljer trots allt att fortsätta tillverka taktiska kängor så länge som kriget fortgår (Економічна правда 2022). 

Tillverkningsindustrin har många lärdomar att dra. Den viktigaste är kanske att alla är vi en pusselbit i landets försvar.

Actual Basse
Kadett som twittrar under användarnamnet @actualbasse

Källor
Економічна правда (2022). Сімейна фабрика з Луцька почала шити взуття для військових . https://www.youtube.com/watch?v=a9_NefVwY3g [2022-09-23].
Ikos-styles (2022). Tactical Boots .https://ikos-style.com.ua/en/shoes/3131 [2022-10-30].